11.08.2015

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami


Bułeczki z brzoskwiniami ale również można użyć nektarynek czy moreli. Pycha.






Składniki na 16 bułeczek:
  • 240 ml mleka ciepłego (nie gorącego ! )
  • 135 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suszonych
  • 115 g masła miękkiego
  • 560 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
Mleko wlewamy do małej miseczki dodajemy drożdże (świeże), cukier i łyżkę mąki. Całość mieszamy odstawiam na 10-15 minut.
Mąkę pszenną umieszczamy w dużej misce dodajemy sól, (drożdże suszone jeśli takich używamy) masło, jajka. Wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1- 1 1/2 godziny).

Brzoskwinie obieramy kroimy na ósemki.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat. Lekko zagniatamy. Dzielimy na 16 równych części. Każdą część formujemy w kształt bułeczki i spłaszczamy. Na środku umieszczamy troszkę mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki cukru i cząstkę brzoskwini. Brzegi ciasta sklejamy. Bułeczki układamy na blaszce zlepioną stroną do dołu zachowując spore odstępy. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto brązowy kolor około 15 minut.



3 komentarze:

  1. Pyszne, okrąglutkie.
    Poproszę o jedną bo na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z brzoskwiniami? Brzmi genialnie! Mam słabość do takich bułeczek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly