27.08.2015

Ciasto czekoladowe z morelami

Jak zauważyliście ostatnio na blogu królują wypieki z owocami. A to za sprawą mojej mamy. Tak mamy! A dokładniej za sprawą paczki którą od niej dostałam :) A w tej paczce owoców różnego kalibru: śliwy, brzoskwinie, nektarynki, morele, borówka a nawet maliny. A więc korzystam.




Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 180 g masła
  • 250 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • morele
Dno formy o średnicy 26-28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Masło umieszczamy w garnku, wlewamy mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż masło całkowicie się rozpuści. Garnek ściągamy z ognia. Bezpośrednio do garnka przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki moreli. Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy. Zimne ciasto można polać roztopioną czekoladą.



1 komentarz:

Printfriendly