18.11.2013

Sernik nowojorski


Oj pyszny ! Lekki, delikatny jak chmurka. To w sernikach lubię najbardziej. Jest po prostu idealny. Już od pewnego czasu spisany na karteczce aż przykro że przepis wypróbowany dopiero teraz. 



Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek digestive
  • 125 g masła
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Dno foremki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Ciasteczka i masło umieszczamy w malakserze i mielimy na piasek. Zmielone ciasteczka przesypujemy do tortownicy. Lekko dociskamy do dna oraz  formujemy boki około 3cm wysokości. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 750 g sera białego (ja użyłam quarka jeśli nie macie ser biały należy zmielić 3 krotnie )
  • 215 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany 
Wszystkie składniki miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy około 70-90 minut aż środek ciasta po dotknięciu będzie ścięty i sprężysty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika najlepiej całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly