26.11.2013

Muffinki cytrynowe z makiem


Bardzo smaczne muffinki  chociaż nie jako deser ponieważ nie są słodkie. Może inaczej. Są delikatnie słodkie. Bardziej pasują na śniadanie do kawy lub herbaty. Zawsze możecie do surowego ciasta dorzucić 2-3 łyżki cukru jeśli chcecie bardziej słodkie wypieki.



Składniki na 12 muffinek:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g cukru
  • 2 1/2 łyżki suchego maku
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 60 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 4 łyżki oleju
  • cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Papilotkami wykładamy foremkę na muffinki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier, mak i skórkę z cytryny. W oddzielnej miseczce ubijamy jajka następnie łączymy ze śmietaną, masłem i olejem. Suche składniki łączymy z mokrymi. Delikatnie łączymy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Muffinki studzimy na metalowej kratce. Zimne opruszamy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly