27.11.2013

Ciasto czekoladowe z amaretto

Oj smacznie było w miniony weekend. Czego nam więcej trzeba niż pysznego ciasta czekoladowego? Chyba nic. W cieście delikatnie jest wyczuwalne amaretto, jeśli chcecie zwiększyć smak tego ważnego składnika :) możecie ciasto po upieczeniu po nakłuwać wykałaczką i nasączyć ciasto. Ilość zależy od was! 

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki amaretto
  • 100 g czipsów czekoladowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno foremki o średnicy 22 wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Jajka ubijamy z cukrem na gęsty puszysty krem.
Następnie do masy jajecznej dodajemy olej, amaretto i mąkę. Na końcu dodajemy chipsy czekoladowe. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki i pieczemy 40 -45 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na polewę:
  • 100 g ulubionej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 10 g miodu
  • 10 g masła
  • 10 ml amaretto
Wszystkie składniki rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia po czym wylewamy masę na wierzch zimnego ciasta.
Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly