Ciasto czekoladowe z amaretto
Oj smacznie było w miniony weekend. Czego nam więcej trzeba niż pysznego ciasta czekoladowego? Chyba nic. W cieście delikatnie jest wyczuwalne amaretto, jeśli chcecie zwiększyć smak tego ważnego składnika :) możecie ciasto po upieczeniu po nakłuwać wykałaczką i nasączyć ciasto. Ilość zależy od was!
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- pół szklanki amaretto
- 100 g czipsów czekoladowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno foremki o średnicy 22 wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Jajka ubijamy z cukrem na gęsty puszysty krem.
Następnie do masy jajecznej dodajemy olej, amaretto i mąkę. Na końcu dodajemy chipsy czekoladowe. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki i pieczemy 40 -45 minut do tzw suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 100 g ulubionej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
- 10 g miodu
- 10 g masła
- 10 ml amaretto
Wszystkie składniki rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia po czym wylewamy masę na wierzch zimnego ciasta.
Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz