25.11.2013

Ciasto ucierane z orzechami laskowymi

Proste, smaczne, najlepiej podawane z bitą śmietaną ciasto z orzechami laskowymi ale można zastąpić je dowolnymi ulubionymi orzechami.



Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g bułki tartej
  • 250 g orzechów laskowych, prażonych i zmielonych
  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • 200 g masła, roztopionego i przestudzonego
Temperaturę w piekarniku nastawiamy na 170°C. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy z bułką tartą i zmielonymi orzechami.
Jajka z cukrem ucieramy na gładką masę o kremowej konsystencji. Do masy stopniowo dodajemy mąkę z orzechami i bułką oraz płynne masło. Miksujemy do połączenia się składników.
Przelewamy do formy i pieczemy na złoty kolor około godziny czasu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly