12.11.2013

Madera cake


Pierwszy przepis po dłuższej przerwie. Ciasto proste, szybkie i bardzo smaczne :)
Ciasto bardzo dobre do przekładania masami.









Składniki:
  • 225 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego niesolonego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z jednej cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno foremki o średnicy 18- 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Do masy dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 50-60 minut do tzw suchego patyczka.
Zimne ciasto polewamy cytrynowym lukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly