13.09.2013

Szarlotka ze szwajcarii


Moja propozycja na 
weekend. Najsmaczniejsza szarlotka 
jaką do tej pory jadłam. Polecam i to bardzo.





Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
Tortownicę o średnicy 24-26 smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.
Masło stapiamy w małym garnuszku. Schładzamy. Jaja ucieramy z cukrem na gładką kremową masę. Stopniowo dodajemy mąkę i schłodzone masło. Ciasto przelewamy na tortownicę , wyrównujemy spód i formujemy brzeg o wysokości 3 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Składniki na nadzienie:

  • otarta skórka z 1 cytryny i sok
  • 750 g kwaskowatych jabłek
  • 3-4 łyżki nalewki jabłkowej (można zastąpić innym alkoholem) 
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na 1 cm kostkę. Kostkę z jabłek skrapiamy sokiem i nalewką.
Masło z cukrem pudrem, budyniem, skórką z cytryny i żółtkami ucieramy na jednolity krem. Białka ubijamy na sztywną pianą. Ubitą pianę łączymy delikatnie z kremem maślaną. Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Na schłodzone ciasto wykładamy nadzienie wyrównujemy. Pieczemy około 55- 60 minut aż ciasto lekko zbrązowieje. Studzimy w formie. Oprószamy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly