05.09.2013

Ciasto z jeżynami



Nadszedł już chyba czas na smaki jesieni a więc dzisiaj przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z jeżynami. Ciasto jest delikatne, maślane, wilgotne.










Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g miękkiego masła
  • 225 g jasno brązowego cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250 g jeżyn
  • 30 g płatków migdałowych
  • 30 g białych groszków czekoladowych  (chocolate chips) lub pokrojonej w małą kostkę białej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i zmielone migdały przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle miksując dodajemy jajko. Następnie wlewamy maślankę i ekstrakt, dodajemy przesianą mąkę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy jeżyny. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i groszkami czekoladowymi.
Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly