16.09.2013

Sernik z jeżynami


Sernik o bardzo kremowej konsystencji.Wygląda jak dawniej pieczone ciasto Zebra. Pięknie się prezentuje i robi wrażenie. Bardzo smaczny. Chociaż bałam się piec sernika z takimi składnikami chodzi mi tu o brak masła. Ale się opłacało. Zamiast jeżyn można użyć innych owoców np malin lub borówek (nie polecam amerykańskiej borówki) 



Składniki na spód:

  • 120 g ciasteczek digestive
  • 40 g masła

Dno okrągłej foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C.
Ciasteczka razem z masłem umieszczamy w malakserze. Mielimy.
Zmielone ciasteczka przesypujemy do foremki, wyrównujemy i dociskamy.

Składniki na puree z jeżyn:

  • 200 g jeżyn

Jeżyny umieszczamy w malakserze, miksujemy. Następnie przecieramy przez sito.

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera na serniki zmielonego 3x
  • 3 jajka 
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • puree z jeżyn

Ser, jajka, mąkę oraz mleko skondensowane umieszczamy w misie. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ekstrakt z wanilii do drugiej puree, Mieszamy.
Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki z każdej masy (tak jak na zebre)
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.* Pieczemy około 90 minut (aż sernik przy lekkim dotknięciu palcem będzie ścięty)

*Na górnej pułce w piekarniku umieszczamy sernik, na niższej szerokie naczynie do którego wlewamy wrzącą wodę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly