Ciasteczka z orzechami laskowymi
Dzisiaj zajadam się z moją rodzinką pysznymi ciasteczkami. Najsmaczniejsze jeszcze gorące prosto z piekarnika. Gdy ostygną to troszkę twardnieją ale to wcale nie znaczy że są mniej pysznie.
Nie! nie!.
Wtedy sięgamy do lodówki po szklankę zimnego mleka i zajadamy się dalej. I za każdym ugryzieniem wypatrujemy większego kawałka orzeszka i to wciąga aż za bardzo.Jeśli lubicie czekoladę z orzechami to te ciasteczka są właśnie dla was.
Składniki na około 25 ciasteczek:
- 100 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru
- 75 g jasno brązowego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mleka
- 140 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 70 g orzechów laskowych
Blaszki do pieczenia ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Orzechy wsypujemy na patelnię którą umieszczamy na największym płomieniu. Cały czas orzechy mieszamy aż do momentu kiedy skórka na orzechach będzie bardzo popękana i ciemno brązowa. Orzechy przesypujemy na czystą ścierkę i ocieramy aż skórka odklei się od orzechów.
Orzechy przekładamy na deskę do krojenia i siekamy orzechy na mniejsze i większe kawałki.
Masło ucieramy z cukrami na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy jajko, ekstrakt i mleko.
Następnie dodajemy mąkę pszenną, kakao, zmielone migdały, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 25 g).
Kulki układamy na blaszkach w sporych odstępach, lekko przygniatamy. Pieczemy 12-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz