11.09.2013

Ciasteczka z orzechami laskowymi


Dzisiaj zajadam się z moją rodzinką pysznymi ciasteczkami. Najsmaczniejsze jeszcze gorące prosto z piekarnika. Gdy ostygną to troszkę twardnieją ale to wcale nie znaczy że są mniej pysznie. 
Nie! nie!. 
Wtedy sięgamy do lodówki po szklankę zimnego mleka i zajadamy się dalej. I za każdym ugryzieniem wypatrujemy większego kawałka orzeszka i to wciąga aż za bardzo.Jeśli lubicie czekoladę z orzechami to te ciasteczka są właśnie dla was. 



Składniki na około 25 ciasteczek:

  • 100 g miękkiego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 75 g jasno brązowego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 70 g orzechów laskowych

Blaszki do pieczenia ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Orzechy wsypujemy na patelnię którą umieszczamy na największym płomieniu. Cały czas orzechy mieszamy aż do momentu kiedy skórka na orzechach będzie bardzo popękana i ciemno brązowa. Orzechy przesypujemy na czystą ścierkę i ocieramy aż skórka odklei się od orzechów. 
Orzechy przekładamy na deskę do krojenia i siekamy orzechy na mniejsze i większe kawałki.
Masło ucieramy z cukrami na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy jajko, ekstrakt i mleko.
Następnie dodajemy mąkę pszenną, kakao, zmielone migdały, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 25 g).
Kulki układamy na blaszkach w sporych odstępach, lekko przygniatamy. Pieczemy 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly