09.09.2013

Owocowy torcik jogurtowy


Już myślałam że nie zdążę wklepać przepisu gdy jest jeszcze ciepło. Ale udało się. A składniki teraz można zrywać prosto z krzaczka. Ja gdy robiłam ten torcik wykorzystałam owoce mrożone. A jeśli chcecie zminimalizować ilość pracy polecam użycie jogurtu owocowego o ulubionym smaku.









Składniki na spód:

  • 160 g ciasteczek digestive
  • 50 g masła

Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka umieszczamy w misie miksera z miękkim masłem. Miksujemy chwilkę. Pokruszone ciasteczka przekładamy do foremki, wyrównujemy i dociskamy do dna.


Składniki na masę jogurtową:

  • 20 g żelatyny w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1/2 szklanki pure z ulubionych owoców* (jeżyn, malin, borówek)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej)

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy ją 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10-15 minut. Do namoczonej żelatyny dodajemy 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
W misce umieszczamy serek mascarpone, jogurt, pure, cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Próbujemy czy jest odpowiednio słodka masa, jeśli nie dodajemy więcej cukru.
Na końcu dodajemy żelatynę, stopniowo ciągle miksując. 
Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.

Składniki na wierzchnią warstwę:


  • 1 szklanka puree z ulubionych owoców (jeżyny, maliny, borówka)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę łączymy z puree. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Masę przelewamy na wierzch masy jogurtowej. Wyrównujemy. 
Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce lub najlepiej całą noc.
Przed podaniem ozdabiamy owocami.

*Owoce umieszczamy w garnuszku, gotujemu około 5 minut. Przecieramy przez sito.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly