16.07.2013

Torcik mocno czekoladowy z bitą śmietaną, mascarpone i malinami



Pyszny torcik. Jest mocno czekoladowo- kawowy w sam raz dla czekolado i kawo holików :) chociaż nie tylko smakował też najmłodszym. U mnie wyszedł bardzo aromatyczny ponieważ do ciasta użyłam bardzo
mocnej zaparzonej kawy i oczywiście 80 % gorzkiej czekolady. 
 Jeśli obawiacie się mocnych smaków  polecam zastąpienie gorzkiej czekolady np mleczną i nie robić bardzo mocnej kawy (ja tak zrobiłam). Chociaż i tak wszystkim bardzo smakowało.  Oryginalnie przepis pochodzi z pochodzi z tej strony. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto:
  • 150 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao
  • 60 ml mocnej kawy
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 250 g drobnego cukru
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki delikatnie smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC.
W małym garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika dodajemy połamaną w małe cząstki czekoladę, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odkładamy.
W misce roztrzepujemy  śmietanę, mleko, kakao, kawę. Odkładamy. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą.
Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy resztę składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.Przelewamy ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy.  Pieczemy do tzw suchego patyczka około 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy w foremce. Po całkowitym przestygnięciu przecinamy na 3 równe krążki.

Składniki na krem:
  • około 600 ml śmietany kremówki
  • 5-7 łyżek cukru pudru (można więcej lub mniej)
  • 250 g serka mascaropne
Wszystkie składniki  miksujemy do otrzymania zwartego, gęstego kremu.

Dodatkowo:
  • 700 g malin
  • czekolada mleczna starta na tarce o dużych oczkach
  • pół szklanki zaparzonej i osłodzonej kawy lub herbaty(można dodać troszkę alkoholu).
Wykonanie:
Pierwszy krążek umieszczamy na paterze lub talerzu. Nasączamy. Wykładamy 1/5 część kremu. Rozsmarowujemy go równo po całej powierzchni ciasta. Na kremie układamy maliny. Maliny posypujemy startą czekoladą. 
Drugi krążek ciasta (nie kładziemy go na cieście) smarujemy 1/5 częścią kremu (równo po całej powierzchni). Teraz ten krążek ciasta układamy do góry dnem tak aby krem był skierowany w dół i był na malinach. Powtórnie nasączamy. 
Znowu wykładamy krem, maliny, czekolada, powtarzamy ułożenie trzeciego krążka w taki sam sposób jak poprzedni. Wierzch smarujemy ostatnią częścią kremu. Układamy maliny i obsypujemy mleczną czekoladą.

1 komentarz:

  1. Owoce jak żywe -jak gdyby dopiero zerwane -Smak kawy -(jej zapach roznosi się po pokoju )-Wartość człowieka można odczytać po przeżywaniu - jak ocenia -poezję świata- jak przygotowuje cukiernicze smakowitości-i jak wzdycha w czasie spaceru po lesie -Wszystko można sobie wyobrazić -swój nastrój też można wyczarować sobie wspomnieniami -Nap;ile radości i przyjemności sprawia przygotowywanie ciast -dla innych -dla rodziny -Słoneczny nastrój to jak sen -po trudach dnia-magia snu pozwala na radość dnia-

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly