21.07.2013

Pavlova z kremem cappuccino i owocami


Wczoraj na naszym stole panowała nam Pavlova. Co prawda nie cały dzień tylko zaledwie kilka chwil ale na pewno na długo zapadła nam w pamięci (albo boczkach :) )  Pocieszam się tym że przynajmniej owoce były zdrowe:) Na pewno do polecenia jest krem. Nieziemski. Super równoważył słodycz bezy. Bardzo namawiam do wypróbowania.


Składniki:
  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o średnicy 18 cm lub 20 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier*. Piana będzie gotowa jeśli będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na końcu dodajemy ocet i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Pianę wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pianę umieszczamy wewnątrz okręgu.
Bezę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie zmniejszamy do 100°C i suszymy bezę nie krócej niż 3 godziny.
Studzimy przy uchylonym piekarniku. 

Krem cappuccino:
  • 300 ml śmietany kremówki najlepiej 36% ( ja użyłam double cream )
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1 saszetka ulubionej kawy cappuccino w proszku
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

Dodatkowo:
  • około 300-400 g ulubionych owoców ( np truskawka, malina, czereśnia, porzeczka )
Wykonanie:

Bezę umieszczamy na paterze lub talerzu. Na bezę wykładamy krem. Na wierzchu układamy owoce.

*jeśli dodamy na raz piana opadnie i zrobi się lukier



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly