15.07.2013

Pierogi z truskawkami


Pierogi to chyba jedno z ulubionych dań naszej rodziny.

Najpyszniejsze z truskawkami i borówką ale taką leśną nie amerykańską :) Co prawda tu gdzie mieszkam nie ma takiej borówki ale już za niecałe 2 tygodnie będę się rozkoszować smakiem takich pierogów. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi ze strony Moje Wypieki. I jest to świetne ciasto nie tylko do pierogów na słodko.
Z podanego przepisu wychodzi około 50-60 pierogów.





Składniki na ciasto pierogowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
Dodatkowo:
  • truskawki lub borówki
  • cukier 
  • kwaśna śmietana
Wszystkie składniki zagniatamy na miękkie elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm lekko podsypując mąką i wycinamy krążki * o średnicy około 8 cm. Skrawki ciasta zagniatamy powtórnie i wycinamy krążki. Robimy tak do wyczerpania ciasta.
Na każdym krążku umieszczamy truskawkę i około 1/4 łyżeczki cukru. Sklejamy.
Wodę w której będziemy gotować pierogi lekko solimy i zagotowujemy. Na gotującą wodę wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia pierogów na powierzchnie.
Podajemy z kwaśną śmietaną i posypujemy cukrem.

*krążki możemy wyciąć np szklanką 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly