24.07.2013

Ciasto czekoladowo-serowe z czereśniami


To już chyba ostatni przepis przed dwu tygodniową przerwą ( jedziemy na wakacje :) ). Chyba że jeszcze jutro zdążę coś wstukać między pakowaniem walizek. A póżniej 30 godzin spędzonych w samochodzie. A dzisiaj pyszne ciasto które warto upiec. 


I jeszcze jedno. Witam wszystkie osoby które lubią mojego bloga :) 
Bardzo fajnie jest czytać miłe komentarze pozostawione na blogu. Dziękuje.




Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 400 g wydrylowanych czereśni
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Masę jajeczną łączymy z olejem i przesianą mąką z kakaem, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Na cieście układamy czereśnie. Pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 500 g białego sera
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na kremową masę.
Gdy ciasto czekoladowe będzie podpieczone. Wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie masę serową. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ° i pieczemy ciasto jeszcze około 30 minut (aż masa serowa będzie ścięta). Studzimy i jemy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly