Ciasto czekoladowo-serowe z czereśniami
To już chyba ostatni przepis przed dwu tygodniową przerwą ( jedziemy na wakacje :) ). Chyba że jeszcze jutro zdążę coś wstukać między pakowaniem walizek. A póżniej 30 godzin spędzonych w samochodzie. A dzisiaj pyszne ciasto które warto upiec.
I jeszcze jedno. Witam wszystkie osoby które lubią mojego bloga :)
Bardzo fajnie jest czytać miłe komentarze pozostawione na blogu. Dziękuje.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 400 g wydrylowanych czereśni
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Masę jajeczną łączymy z olejem i przesianą mąką z kakaem, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Na cieście układamy czereśnie. Pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera
- budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na kremową masę.
Gdy ciasto czekoladowe będzie podpieczone. Wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie masę serową. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ° i pieczemy ciasto jeszcze około 30 minut (aż masa serowa będzie ścięta). Studzimy i jemy :)
Komentarze
Prześlij komentarz