22.07.2013

Muffinki z czerwoną porzeczką


W niedziele na carbudzie kupiłam sobie pojemniczek z czerwoną porzeczką którą uwielbiam. Długo myślałam co upiec i padło na muffinki. Bałam się że dzieciom nie będą smakowały bo po spróbowaniu owoców miały bardzo kwaśne minki. Ale o dziwo muffinki im bardzo przypadły do gustu. 









Składniki na 20 muffinek:

  • 125 g masła, miękkiego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
  • 1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki

Piekarnik rozgrzewamy do 180° . Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Masło ucieramy z ekstraktem i cukrem na białą puszystą masę. Następnie pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek i mleko miksujemy tylko do powstania jednolitej masy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie rozprowadzamy ją łyżką w masie. Masę z porzeczką rozdzielamy między papilotki napełniając do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut aż wierzch będzie miał lekko brązowy kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly