02.07.2013

Babeczki cytrynowe


Jeśli zastanawiacie się co upiec a przeglądając kolejne przepisy zawsze coś brakuje ze składników, to ten przepis jest dla was. Składniki które na pewno są w domu a jeśli nie to dostępne nawet w najmniejszym pobliskim sklepiku. Babeczki się ładnie pieką z lekką górką, bardzo smaczne, puchate ale nie suche. Co do masy bardzo lubię ją robić na różne przyjęcia, ponieważ jest bardziej trwała niż np bita śmietana i ładnie zachowuje kształt po wyciśnięciu szprycą. 
A tak z innej beczki to pierwszy post kiedy mam 30 lat.


Składniki na 12 babeczek:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 1 łyżka ekstraktu z cytryny
  • pół szklanki kwaśnej śmietany

Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Masło z cukrem ucieramy na białą puszystą masę. Do masy ma maślanej pojedyńczo wbijamy jaka ciągle miksując. Następnie dodajemy skórkę, ekstrakt,śmietanę i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.* 
Masę rozdzielamy między papilotki do wysokości 3/4 wysokości. pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem szwajcarski:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 172 g masła, miękkiego i pokrojonego w małą kostkę
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Białka umieszczamy w misie, dodajemy szczyptę soli. Misę umieszczamy nad kąpielą wodną. Podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Misę ściągamy z nad kąpieli. 
Miksujemy aż masa będzie bardzo gęsta i całkowicie zimne. 
Następnie dodajemy kostka po kostce masło cały czas miksując.** Gdy masa będzie już gęsta dodajemy dodajemy skórkę z cytryny i sok. Miksujemy do połączenia się składników.

Wykonanie:

Na zimne babeczki wyciskamy szprycą z ozdobną końcówką krem szwajcarski.

* jeśli będziemy długo miksować babeczki będą zbite i ciężkie
**na początku masa będzie dosyć rzadka ale po chwili zgęstnieje




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly