20.07.2013

Ciasto na kwaśnej śmietanie z agrestem


Pyszne ciasto, delikatne, wilgotne i co najważniejsze bez kalorycznego masła. W oryginalnym przepisie ciasto po upieczeniu jest lekko słodkie jeśli chcecie słodsze można dorzucić z 1-2 łyżki cukru. Nam smakowało z oryginalną ilością cukru. W moim ogródku jest jeszcze krzaczek z czarną porzeczką i na pewno spróbuje to ciasto z tym owocem. 







Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2  jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • około 200 g agrestu (z mojego krzaczka miałam 130 g było w sam raz )
  • cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C 
Dno okrągłą foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, mieszamy. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Wyrównujemy. 
Na wierzchu ciasta rozrzucamy agrest.
Pieczemy 40-50 minut aż wierzch ciasta będzie miał złoto brązowy kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly