30.10.2015

Babeczki "Diabełki"


Zapraszam na babeczki pachnące piernikiem. Tak tak wiem że to nie te święta ale tęsknie już za takimi wypiekami. I mam nadzieję że Wam też zasmakują.














Składniki na babeczki:

  • 110 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 60 ml maślanki
  • 2 łyżki miodu lub golden syrup


Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25-30 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na włoski krem maślany:
  • 120 g cukru
  • 1  łyżeczka golden syrup lub miodu
  • 35 ml wody
  • 2 białka
  • 180 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • barwnik czerwony
Cukier, golden syrup, wodę umieszczamy w małym garnuszku. Syrop cukrowy podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 118 °C. Syrop ściągamy z nad płomienia.

W misie ubijamy białka na sztywną pianę. Zwalniamy obroty miksera i powoli wlewamy syrop cukrowy (na mieszadła miksera).  Miksujemy aż beza przestygnie. Następnie małymi partiami dodajemy masło. Dodajemy barwnik (ilość w zależności od odcienia jaki chcemy otrzymać). Miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje.

Dodatkowo:

  • rogi ulepione z masy cukrowej 
Wykonanie:

Na zimne babeczki wyciskamy porcję czerwonego kremu. Po bokach umieszczamy rogi.



2 komentarze:

Printfriendly