28.10.2015

Babeczki "Łapa potwora"


Tak teraz myślę że w tym roku u mnie na Halloween prawie same babeczki :) Przepis bardzo podobny do poprzedniego. Tylko tym razem babeczki zamiast oczów dostaną szpony :)





 Składniki na 9 babeczek:

  • 120 ml mocnej kawy
  • 30 g kakao
  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180º C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Do gorącej kawy wsypujemy kakao. Mieszamy aż nie będzie grudek, wlewamy mleko.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy jajko a następnie kawę  mlekiem i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Babeczki studzimy na metalowej kratce.

Składniki na około 1,5 szklanki gotowego kremu:
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub innego
  • 1-2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • barwnik spożywczy
Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem ja jasną puszystą masę. Krem powinien mieć konsystencję zbliżoną do konsystencji miękkiego masła. Gdy jest zbyt twardy dodajemy porcjami mleko. Gdy zrobi się zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
Gotowy krem dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.

Dodatkowo:
  • szpony (wykonane z masy cukrowej)
Wykonanie:
Na każdą babeczkę rękawem cukierniczym z ozdobną tylką (do wyciskania trawy) wyciskamy porcję kremu. Wierzch dekorujemy cukrowymi oczkami.



2 komentarze:

Printfriendly