26.10.2015

Chrupiące mózgi


Oto jedna z moich propozycji na nadchodzące święta Halloween. Dzieciom (i nie tylko) bardzo się spodobają a co najważniejsze są bardzo smaczne. 

Dodatkowo mózgi można polać cytrynowym lukrem obowiązkowo zabarwionym na krwisto czerwony kolor :)




Składniki na około 
16 sztuk:


  • 25 g masła
  • 170 g różowych pianek marshmallow
  • 100 g ryżu preparowanego
  • olej słonecznikowy


Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy pianki całkowicie się rozpuszczą wsypujemy do nich ryż preparowany. Mieszamy dokładnie aby cały ryż został pokryty masą piankową.
Małą ilość oleju wylewamy na talerzyk, moczymy dłonie (to zapobiegnie klejeniu się masy do rąk).
Z klejącej masy szybko lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszce. Gdy wszystkie będą gotowe ostrym nożem posmarowanym olejem robimy wgłębienie imitujące przedziałek.
Wierzch można udekorować czerwonym lukrem który będzie imitował krew.




1 komentarz:

  1. HAha, pomysłowe! :D Moja siostra byłaby wniebowzięta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly