13.10.2015

Porzeczkowiec


To ciasto znają chyba wszyscy. A jeśli nie mam nadzieję że wkrótce je zrobią. Delikatne w smaku ciasto czekoladowe i krem ale nie byle jaki. Lekko słonawy ale tylko lekko, ledwo poczujecie tą słoność. Na pewno nie trzeba się jej bać bo krem jest pyszny. Ale jeśli już wolicie pominąć ten składnik można użyć więcej śmietany i mascarpone.






Składniki:
  • pół szklanki (125 ml) wody
  • 3/4 szklanki (190 ml) oleju rzepakowego
  • 230 g cukru
  • 60 g kakao
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia masy kakaowej.

Dodatkowo:
  • 275 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj, białka i żółtka osobno
  • 115 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Blaszkę o bokach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijmy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy małymi partiami cukier, dodajemy żółtka oraz zimną masę kakaową. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na masę:

  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g serka kremowego 
  • 70 g cukru pudru

Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu porzeczkowego 
  • 100 ml likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego


Wykonanie:
Zimny biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Pierwszy kładziemy na tacy. Skrapiamy go połową likieru lub soku. Wierzch smarujemy dżemem a następnie wykładamy krem i równo rozsmarowujemy po cieście. Na krem nakładamy drugi blat ciasta. Skrapiamy go również likierem lub sokiem. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub posmarować czekoladowym ganache.




6 komentarzy:

  1. Że też ja, Czerwona Porzeczka, takiego Porzeczkowca jeszcze nie widziałam..;) Bardzo lubię takie piękne kosteczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się Czerwona Porzeczko że podoba Ci się moja wersja Porzeczkowca :)

      Usuń
  2. Apetycznie wygląda. Zjadłabym ten kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, mój ulubiony))) piękne zdjęcia)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly