07.10.2015

Ciasto Jamajka

Jak ja nie lubię jesieni. Taki żal rozstawać się z ciepłem i słoneczkiem. A tego roku czuję taki niedosyt witaminki D. Ale żeby sobie to jakoś zrekompensować w ten jesienny 
dzień zapraszam na gorące ciasto Jamajka.







Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 220 g cukru
  • 30 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • dżem brzoskwiniowy
  • około 1 kg dojrzałych bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 litrze i 125 ml wody
Piekarnik rozgrzewamy do 160 - 170 °C. Dno blaszki o bokach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.  Ciągle miksując dodajemy partiami cukier  a na końcu żółtka. Dodajemy  przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy, pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy.

Banany obieramy ze skórki tniemy je wzdłuż na 2 części. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Zimny biszkopt kroimy na 2 równe blaty. Jeden biszkopt ponownie umieszczamy w formie. Smarujemy go cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego. Na dżemie układamy banany. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia się galaretki

Składniki na masę:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego
  • g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 ml ajerkoniaku (można pominąć)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą masę, następnie dodajemy serek, ajerkoniak i żelatynę. Wszystko mieszamy. 3/4 masy wykładamy na galanterkę. Równo rozsmarowujmy. Masę przykrywamy biszkoptem, który smarujemy resztą masy. Na wierzch ścieramy czekoladę.

5 komentarzy:

  1. A ja, z powodu że nie lubię bananów w cieście, chociaż tak w ogóle bardzo lubię, robię to ciasto z ananasami i też jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę o podanie ilości cukru pudru w składnikach masy.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly