12.11.2012

zakwas żytni


Zrobienie zakwasu może nie jest pracochłonne ale na efekt czeka się kilka dni. 




I dzień:

Składniki:
  • pół szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki wody przegotowanej letniej
Do dużego słoika ( 900 ml) wsypujemy pół szklanki mąki żytniej i zalewamy połową szklanki letniej wody. Mieszamy dokładnie i przykrywamy lekko pokrywką ale nie zakręcamy. Słoik umieszczamy w pomieszczeniu w którym jest ciepło. Jeśli zakwas zbliża się ku górze mieszamy. I ponownie przykrywamy pokrywką.

II dzień:

Składniki:
  • pół szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki wody przegotowanej letniej
Dokarmiamy zakwas czyli dodajemy mąkę i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. 

III dzień:

Składniki:
  • pół szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki wody przegotowanej letniej
Postępujemy jak dnia poprzedniego.

IV dzień:

Składniki:
  • pół szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki wody przegotowanej letniej
Dokarmiamy zakwas, mieszamy, odstawiamy na około 3-4 godziny. Po tym czasie jest gotowy do pieczenia chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly