29.11.2012

Szybkie ciasto jesienne


Nie potrafię przejść obojętnie gdy widzę przepis a w nim połączenie jabłek i cynamonu. Dzisiaj kolejne ciasto troszkę bardziej zdrowe bo znajduje się w nim mąka razowa. Ciasto jest naprawdę pyszne wilgotne. Poprostu w sam raz na mroźne wieczory.





Składniki:

  • 2 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę i wymieszane z 1 łyżką mąki pszennej)
  • 60 g mąki razowej
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g miękkiego niesolonego masła
  • 60 g jasnego brązowego cukru
  • 60 g cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstyraktu z wanilii

Boki i dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.

Mąki, proszek i cynamon przesiewamy. W drugiej misce  ucieramy masło z cukrami około 5 minut na puszystą masę. Pojedyńczo wbijamy jajka za każdym razem miksując chwilkę. Dodajemy ekstrakt i mąki, mieszamy tylko do połączenia się składników, na końcu dodajemy jabłka delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki. 

Pieczemy 40-50 minut aż boki ciasta będą się odklejać od papieru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly