09.11.2012

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Teraz przepis na przepyszne ciasto. Produkty na pewno macie w domu a więc nie ma na co czekać. Jego jedyną wadą jest to że momentalnie znika ze stołu, jedyna rada to upiec od razu 2 ciasta :) Bardzo polecam jako weekendowy wypiek.


Składniki:
  • 2 duże jabłka lub 3 małe 
  • 285 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 135 g miękkiego masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
  • 170 ml mleka
Dodatkowo:
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Ceramiczną foremkę* na tarty o średnicy około 25 cm smarujemy masłem.
Jabłka obieramy i kroimy je w księżyce.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i sól przesiewamy do małej miski. W drugiej większej misce umieszczamy masło i cukier miksujemy do połączenia się składników około 3 minuty. Następnie pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksując około 1 minuty po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy, następnie dodajemy składniki suche. Wszystko razem miksujemy ale tylko do momentu aż się wszystkie składniki połączą ze sobą.
Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. 
Pieczemy około 55-60 minut (do momentu aż boki ciasta będą się odklejać od boków foremki)

*jeśli nie macie ceramicznej możecie ją zastąpić inną





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly