06.11.2012

Ciasto marmurkowe


Po wymyślnych wypiekach hallo- weenowych przyszedł czas na prostotę, kilka dni nie publikowałam nic na blogu a tu się sporo już przepisów nazbierało, czyli codziennie coś pysznego. Dzisiaj zwykłe najzwyklejsze ciasto ucierane waniliowo- kakaowe. U mnie takie wypieki cieszą się największym powodzeniem :)



Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g niesolonego masła, miękkiego, plus 1 łyżka do wysmarowania foremki
  • 175 g drobnego cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 25 g kakao
Boki małej foremki a najlepiej keksówki smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC .

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do misy miksera wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy na białą puszystą masę. Pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Łyżką naprzemiennie wykładamy masy do foremki, następnie widelcem robimy marmurkowy wzorek.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż boki zaczną odchodzić od boków foremki.
Studzimy na metalowej kratce.



1 komentarz:

Printfriendly