15.11.2012

Wieniec drożdzowy z nadzieniem serowo-pomarańczowym



Ciasta drożdżowe to ulubione ciasta mojego męża i moje. Mój mąż zawsze jak chce takie wypieki to mówi że upiekłabym coś do mleczka. I jak tu odmówić :)





Składniki:
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 1/2 szklanki letniego mleka
  • 120 g masła roztopionego
  • 1/2  szklanki cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży lub 12 g drożdży suchych
Składniki na nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 60 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki na nadzienie umieszczamy w misce i widelcem mieszamy aby połączyć składniki

Mąkę umieszczamy w misce dodajemy sól, jeśli używamy drożdzy suchych dodajemy je odrazu do mąki. Natomiast gdy używamy drożdży świeżych robiny najpierw zaczyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolite elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie przekładamy ciasto na blat kuchenny i jeszcze raz lekko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy równo nadzieniem. Zwijamy jak roladę. 

Następnie wzdłuż przecinamy naszą "roladę"pozostawiając jeden z boków nieprzecięty i zwijamy jak wieniec. Przekładamy do foremki z kominem około 26 cm średnicy wysmarowanej masłem i dno wyłożonej papierem do pieczenia.
 Możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy do napuszenia.
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 190 ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly