11.09.2012

Tartaletki



Delikatne ciasto kruche z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.




Składniki na ciasto kruche:
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 250 g masła
  • 100 g drobnego cukru
Mąkę przesiewamy razem z kakaem do miski, dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Między palcami rozcieramy masło z mąką aby powstała kruszonka. Następnie dodajemy cukier i około 4-5 łyżek
wody.Zagniatamy(jeśli ciasto będzie jeszcze za suche możemy dodać jeszcze trochę wody. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie wykrawamy kółka 4 cm większe od średnicy naszych foremek na tartaletki i wykładamy nim foremkę. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego kulki ceramiczne lub groch. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 ºC  po tym czasie zsypujemy kulki i ściągamy papier. Znowu pieczemy przez 5-10 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Dodatkowo potrzebne będą nam:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • orzechy lub migdały pokrojone na drobne cząstki (można użyć np. pokruszonych bez lub posypki kolorowej
  • 300 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • różne owoce
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie boki tartaletki zanurzamy w czekoladzie a następnie w orzechach. Odstawiamy aż czekolada zastygnie.
Bitą śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na dno porcję śmietany.
Owoce kroimy w cienkie plasterki układamy na bitej śmietanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly