25.09.2012

Biszkopt z kremem i galaretką

Jedno z ciast które będzie doskonałym deserem na letnie dni 

Składniki na ciasto :
  • 90 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Dno foremki o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijamy na puszysty krem pod koniec ubijania dodajemy żółtka i stopniowo cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do tgz.suchego patyczka.
Po upieczeniu nie wyciągamy z foremki (ma ostygnąć w foremce).

Składniki na krem:
  • 3 jajka
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru
Jajka i cukier miksujemy bardzo dokładnie na parze, powstanie masa jajeczna która podwoji objętość. Zdejmujemy miskę z nad gorącej wody i miksujemy aż do ostygnięcia masy. W osobnej misce miksujemy masło na biały puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy po 1 łyżce masę jajeczną. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki.

Dodatkowo potrzebne będą nam:
  • około 150 g malin lub innych owoców
  • galaretka malinowa
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Schładzamy.

Przygotowanie:

Biszkopt smarujemy 2/3 częścią kremu, resztą smarujemy boki i robimy rozetki na obwodzie ciasta. Na środku układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly