21.09.2012

Ciasto czekoladowe z gruszkami

To ciasto zaproponuje wam na weekend. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Bardzo czekoladowe, wilgotne, napewno będzie wam smakowało.



Składniki:
  • 125 g niesolonego miękkiego masła
  • 175 g cukru demerara (jeśli nie macie zastąpcie zwykłym białym cukrem)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady pokrojoną w drobną kostkę
  • 2-3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 150 ml mleka

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 ºC. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy masłem.

Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkie do pieczenia.

Masło miksujemy z cukrem na puszysty krem. Jajka wbijamy pojedyńczo za każdym razem chwilkę miksujemy. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Odkładamy mikser. Do ciasta dodajemy czekoladę i gruszki dolewamy mleko i łyżką mieszamy aż mleko dokładnie wmiesza się w ciasto.

Przekładamy do foremki, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka).

Ciasto po upieczeniu zostawiamy jeszcze około 5 minut w tortownicy po czym przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ciasto możemy opruszyć cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną  w kompieli wodnej czekoladą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly