19.09.2012

Ciasto ze śliwkami

Jesień już tuż tuż. Ostatnio troszkę się ochłodziło a więc trzeba się zabrać za wypieki z jesiennymi owocami. Dzisiaj wypiek ze śliwkami. Bardzo dobre, szybkie w przygotowaniu.





Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju
  • 500 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia
Foremkę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC 

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiewamy.


Do drugiego naczynia dajemy olej, jajka, jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę, wszystko mieszamy chwilkę.

Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy, na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu.

Pieczemy około 50 minut.


Studzimy, oprószamy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly