12.09.2012

Oponki


Oponki jedno z najbardziej ulubionych słodyczy w naszej rodzinie. Uwielbiam gdy robi je moja mama. Chociaż to przysmak na karnawał u nas gości kilka razy do roku. Nie przyszło by mi do głowy robienie ich w środku lata ale moja siostra która przyjechała do nas na wakacje poprosiła o ich przygotowanie. Długo nie musiała prosić, jeszcze telefon do mamy po przepis i chwilkę później są na naszym stole. A w pierwszej kolejności znikają środeczki oponek (chyba trzeba nazwać je felgami :) ) A więc jeśli macie twaróg to do roboty.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g białego sera (nie mielonego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
Wszystkie składniki zagniatamy. Następnie dzielimy na kilka części.Każdą część rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i kieliszka. Smażymy na głębokim oleju z obu stron (każdą na złoty kolor). Mniejsze kółeczka które wytniemy kieliszkiem też smażymy tylko musimy uważać gdyż smażą się bardzo szybko .Gdy wyciągniemy z tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly