30.05.2012

Czekoladowe precelki


 Pyszne bardzo czeko czekoladowe najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, oraz na drugi dzień

Składniki na 32 sztuki:
  • 100 g niesolonego masła, miękkiego
  • 100 g drobnego cukru  (najlepiej pudru skraca czas produkcji precli )
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykładamy papierem do pieczenia płaską blaszkęPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 190ºC .
Razem  miksujemy masło i cukier do gładkości na jasną masę, wbijamy całe jajko i jeszcze przez chwilkę miksujemy do połączenia się składników.
Następnie przesiewamy  mąkę, proszek, kakao prosto do naszej masy. Wyrabiamy ręcznie w misce do połączenia się składników. Schładzamy około 15 minut.
Ciasto dzielimy na kilka części, rolujemy  w kształt kiełbasek o długości około 18 cm i przekroju około 5-6 mm. Zwijamy w kształt precelka, układamy na blaszce w odstępie około 1 cm. Rosną minimalnie.
Pieczemy około 8-12 minut. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego wystygnięcia na metalową kratkę

Dekoracja:
  • 100 g czekolady (ja u
    żyłam ciemnej)
  • cukier puder do oprószenia
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej po czym z jednej strony moczymy już ostygnięte precle w czekoladzie.  Znowu odstawiamy do zastygnięcia czekolady na metalową kratkę .Na samym końcu drugą stronę precla oprószamy cukrem pudrem.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly