Czekoladowe precelki
Składniki na 32 sztuki:
- 100 g niesolonego masła, miękkiego
- 100 g drobnego cukru (najlepiej pudru skraca czas produkcji precli )
- 1 jajko
- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Razem miksujemy masło i cukier do gładkości na jasną masę, wbijamy całe jajko i jeszcze przez chwilkę miksujemy do połączenia się składników.
Następnie przesiewamy mąkę, proszek, kakao prosto do naszej masy. Wyrabiamy ręcznie w misce do połączenia się składników. Schładzamy około 15 minut.
Ciasto dzielimy na kilka części, rolujemy w kształt kiełbasek o długości około 18 cm i przekroju około 5-6 mm. Zwijamy w kształt precelka, układamy na blaszce w odstępie około 1 cm. Rosną minimalnie.
Pieczemy około 8-12 minut. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego wystygnięcia na metalową kratkę
Dekoracja:
- 100 g czekolady (ja użyłam ciemnej)
- cukier puder do oprószenia
Komentarze
Prześlij komentarz