19.05.2012

Muffinki z borówkami


Pyszne bardzo owocowe, pięknie pachną ,wilgotne. 

W sam raz na deszczowy dzień taki jak dzisiaj.

Składniki na 12 muffinek:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 180 ml maślanki ( jeśli nie mamy można zamienić 180 ml mleka + 2 łyżki soku z cytryny roztrzepać i odstawić na około 5 minut) 
  • 125 ml oleju 
  • 170 g borówek świeżych lub mrożonych

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.  
W jednym naczyniu łączymy składniki:  mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cukier. 
W drugim: jajko, maślankę, olej. 

Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy jagody. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek do 3/4 wysokości foremki.

Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 190 ºC ( do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągamy z formy, potem studzimy na kratce.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly