17.05.2012

Muffinki cytrynowe z białą czekoladą


Mięciutkie, aromatyczne pachnące cytrynowo.

Składniki na 12 muffinek

Ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 50 g  białych chipsów czekoladowych 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.

Masło i cukier ucieramy na jasny puszysty krem. Dodajemy skórkę z cytryny, następnie jajka pojedyńczo, za każdym razem miksujemy do jednolitej masy. Dodajemy połowę mąki oraz połowę mleka. Miksujemy. Powtarzamy tę czynność z drugą częścią. Na końcu dodajemy czekoladę.

Masę przekładamy do papilotek. Pieczemy około 18 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:
  • 120 g niesolonego masła, miękkiego
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • 50 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ochłodzonej.
  • barwnik spożywczy ( ilość wg uznania)
Masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ucierając. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy barwnik i miksujemy ( ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i wyciskamy krem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly