21.05.2012

Ciasto ucierane z truskawkami


Naprawdę bardzo bardzo bardzo smaczne, aromatyczne, maślane,  miękkie, sprężyste, bardzo owocowe. Następnym razem (a na pewno będzie) spróbuję też z innymi owocami. Polecam ! 


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek ( mogą być inne owoce)
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej 


Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.


Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia - przesiewamy, odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło, na jasną i puszystą masę. 
Dodajemy cukier, szczyptę soli, dalej ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
Wsypujemy przesiane składniki. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy  przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly