Muffinki jabłkowo - cynamonowe
Pycha.
Mięciutkie, bardziej przypominają po upieczeniu ciasto biszkoptowe. Znikły wszystkie zanim zdążyły ostygnąć. Na szczęście udało mi się uratować jedno.
Składniki na 12 muffinek
Składniki na ciasto:
- 125 g nie- solonego masła, miękkiego
- 125 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżka cynamonu
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w kosteczkę
Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiewamy.
W osobnej misce miksujemy masło i cukier do gładkości. Wbijamy jajka pojedyńczo za każdym razem miksujemy do jednolitej masy. Następnie łączymy masę z mąką. Na końcu dodajemy jabłko i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do papilotek.Pieczemy 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu muffinek zostawić je na 5 minut w formie po czym przekładamy do całkowitego wystygnięcia na metalową kratkę.
Składniki na krem:
- 110 g niesolonego masła, miękkiego
- 225 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- plus cynamon do oprószenia muffinek
Nałożyć łyżką krem na muffinki oprószamy cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz