17.05.2012

Muffinki jabłkowo - cynamonowe

Pycha.
Mięciutkie, bardziej przypominają po upieczeniu ciasto biszkoptowe. Znikły wszystkie zanim zdążyły ostygnąć. Na szczęście udało mi się uratować jedno. 


Składniki na 12 muffinek

Składniki na ciasto:

  • 125 g nie- solonego  masła, miękkiego
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka cynamonu
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kosteczkę
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Mąkę, proszek, sodę i cynamon przesiewamy.
W osobnej misce miksujemy masło i cukier do gładkości. Wbijamy jajka pojedyńczo za każdym razem miksujemy do jednolitej masy. Następnie łączymy masę z mąką. Na końcu dodajemy jabłko i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do papilotek.Pieczemy 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu muffinek zostawić  je na 5 minut w formie po czym przekładamy do całkowitego wystygnięcia na metalową kratkę.

Składniki na krem:
  • 110 g niesolonego masła, miękkiego
  • 225 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • plus cynamon do oprószenia muffinek
Miksujemy masło do białości razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy cynamon i miksujemy aż krem będzie miał jednolitą strukturę.

Nałożyć łyżką krem na muffinki oprószamy cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly