29.05.2013

Szybkie ciasto ucierane z truskawkami, borówką i płatkami migdałowymi


Dzisiaj bardzo szybkie ciasto. Jedno z ulubionych ciast pieczonych przez moją mamę. Ciasto powstało z zamysłem opróżnienia mojej zamrażarki, która jest pełna mrożonych owoców (trzeba szykować miejsce na owoce z nowego sezonu :) )Zdjęcie jeszcze z przygotowań ciasta ponieważ ciasto nadal w piekarniku.


Składniki:

  • 3/4 kostki masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 szklanki ulubionych owoców np truskawek,borówki, jabłka
  • 1 garść prażonych płatków migdałowych

Kwadratową foremkę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy jajka (po jednym) ciągle miksując. Następnie dodajemy mąki, miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na wierzchu ciasta układamy owoce, posypujemy płatkami migdałowymi. 
Pieczemy w temperaturze 180ºC, 40-50 minut do tzw suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly