03.05.2013

Chleb pszenno-razowy na zakwasie

Lubię jeść chleby pieczone w domu. Sęk w tym że aby upiec pyszny chleb potrzeba czasu i długich  przygotowań

Oczywiście zrobienie zakwasu to co innego bo to dosłownie chwilka poświęcona przez 3 dni. Nie mówię że takich nie piekę (piekę ale ostatnio nie mam za dużo czasu) i wybieram takie przepisy które nie wymagają specjalnych przygotowań. Dzisiaj chleb prosty ale i zarazem smaczny. Dla zabieganych ( i tych mniej ) bardzo polecam.




Składniki:
  • 8 g drożdży świeżych
  • 375 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na 15 minut. Dołączamy resztę składników i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką na 1- 1 1/2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie masę przekładamy na blat oprószony mąką lekko zagniatamy, formujemy bochenek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230ºC następnie 35 minut w temperaturze 200ºC. Studzimy na metalowej kuchennej kratce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly