08.05.2013

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym


Przepis na czekoladowe babeczki pojawił się już wcześniej i już go znacie. Krem jest bardzo prosty i szybki do wykonania wystarczy zmiksować dwa składniki i już, świetny do ozdabiania babeczek i nie tylko super się sprawdza do przekładania tortów:)



Składniki na 12 babeczek:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 110 g masła miękkiego
  • 110 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 110 ml mleka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

W drugiej misce miksujemy masło i cukier puder aż masa będzie biała i puszysta. Następnie dodajemy pojedyńczo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masą wykładamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na masę:
  • 250 g miękkiego masła
  • 400 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
Miękkie masło miksujemy razem z kremem czekoladowo-orzechowym na jednolitą masę. 

Wykonanie:

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na ostudzonych babeczkach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly