Sernik z brzoskwiniami
Nie wiem jak zacząć pisanie po tak długiej dla mnie przerwie :( Może po prostu zaproszę na serniczka :) A więc Bardzo zapraszam i polecam tego polskiego klasyka. I taka mała informacja dla mnie ważna :) już rok czasu prowadzę mojego bloga :)
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- niecałe pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2- 4 łyżek śmietany kwaśnej
Żółtka z cukrami ucieramy na białą puszystą masę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 5-8 mm. Wykładamy dno foremki, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 ºC , pieczemy około 15-20 minut do lekko złotego koloru.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę serową.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera białego
- 6 jaj, białka i żółtka osobno
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 150-200 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- budyń śmietankowy
- duża puszka brzoskwiń, pokrojone w dużą kostkę
Do masy serowej dodajemy budyń śmietankowy, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek** i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Połowę masy przelewamy na podpieczony spód na nią układamy brzoskwinie. Zalewamy resztą masy serowej .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 ºC w parze wodnej *** około 90 minut (środek sernika ma być ścięty)
* jeśli nie macie malaksera nalerzy zmielić ser trzy krotnie i zmiksować z resztą składników
** pominęłam dodanie piany z białek bo masy wydawało mi się za dużo do mojej foremki
***sernik umieszczamy na górnej półce, na półce niżej umieszczamy dużą blaszkę którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą
Komentarze
Prześlij komentarz