03.05.2013

Chleb pszenny z ziarnami


Przepis na drugi obiecany chlebek. Prosty, szybki, smaczny, z ziarnami. Można dodać wszystkie które lubicie u mnie to pestki dyni.


Składniki:

  • niecała szklanka wody
  • 2/3 szklanki zakwasu
  • 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4- 1 1/2 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/3 szklanki prażonych nasion dyni
  • 1 1/2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki zagniatamy w misce na gładkie ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy na blat oprószony mąką pszenną. Zagniatamy, formujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200ºC około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly