Rogaliki z marmoladą
Dzisiaj zapraszam na przepyszne rogaliki. Są maślane, kruche i bardzo delikatne. Nie wymagają dużej ilości pracy a smakują wyśmienicie.
Składniki na około 40 sztuk:
- 250 g (300 ml) gęstej kwaśnej śmietany
- 20 g drożdży świeżych
- 4 szklanki ( 720 g )mąki pszennej
- 250 masła
- 2-3 łyżki cukru waniliowego (lub 2 zwykłego kryształu + cukier wanilinowy lub 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)
- żółtko do posmarowania+ łyżka mleka
- około pół słoiczka marmolady
W międzyczasie mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy masło resztę cukru i palcami rozcieramy aby wyglądem przypominało kruszonkę. Do tak przygotowanej mąki dodajemy śmietanę i zagniatamy na elastyczne ciasto.
Na oprószony blat wykładamy ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm przykładamy duży talerz i wycinamy koło, odkładamy talerz i tak otrzymane koło dzielimy na 8 części (jak pizze). Przy podstawie trójkąta kładziemy płaską łyżeczkę marmolady i zwijamy rulonik. Następnie końcówki zaginając w formę księżyca.
Rogaliki układamy na blaszce w około 4 cm odstępy (rogaliki rosną). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka (możemy wierzch posypać cukrem kryształem lub po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 ºC pieczemy na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz