10.01.2013

Rogaliki z marmoladą


Dzisiaj zapraszam na przepyszne rogaliki. Są maślane, kruche i bardzo delikatne. Nie wymagają dużej ilości pracy a smakują wyśmienicie.

Składniki na około 40 sztuk:

  • 250 g (300 ml) gęstej kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży świeżych
  • 4 szklanki ( 720 g )mąki pszennej
  • 250 masła
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego (lub 2 zwykłego kryształu + cukier wanilinowy lub 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)
  • żółtko do posmarowania+ łyżka mleka
  • około pół słoiczka marmolady
Do śmietany dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej wszystko razem rozcieramy. Odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy masło resztę cukru i palcami rozcieramy aby wyglądem przypominało kruszonkę. Do tak przygotowanej mąki dodajemy śmietanę i zagniatamy na elastyczne ciasto.
Na oprószony blat wykładamy ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm przykładamy duży talerz i wycinamy koło, odkładamy talerz i tak otrzymane koło dzielimy na 8 części (jak pizze). Przy podstawie trójkąta kładziemy płaską łyżeczkę marmolady i zwijamy rulonik. Następnie końcówki zaginając w formę księżyca. 
Rogaliki układamy na blaszce w około 4 cm odstępy (rogaliki rosną). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka (możemy wierzch posypać cukrem kryształem lub po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 ºC pieczemy na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly