Drożdżówki z serem
Nowy rok zaczniemy od pysznych drożdżówek które zrobiłam jeszcze w grudniu ale z braku czasu doczekały się publikacji dopiero teraz. Są to najsmaczniejsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam a wierzcie mi było ich sporo. Musicie sami ich spróbować. Bardzo bardzo polecam.
- 500 g mąki pszennej
- 130 g miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 60 ml wody
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 g drożdży świerzych lub 4 g drożdży suszonych
- 300 g twarogu
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru waniliowego (jeśli nie mamy możemy użyć pół szklanki zwykłego cukru i dodać 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżkę dowolnego ekstraktu jaki lubimy )
- 1 żółtko+ 1 żółtko do posmarowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtko i wlewamy nasze mleko z masłem. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W między czasie przygotujemy nadzienie serowe.
Ser wkładamy do malaksera, dodajemy masło, cukier waniliowy i żółtko. Miksujemy aż składniki będą tworzył kremową konsystencję.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy go na lekko opruszoną mąkę powierzchnię i rozwałkowujemyna duży prostokąt około 40 cm x 30cm. Ciasto smarujemy serem. Ciasto składamy na 3 razy, tniemy na około 4 cm paski. Każdy kawałek skręcamy wokół własnej osi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Przed samym pieczeniem smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160ºC i pieczemy około 40 minut. Studzimy na metalowej kratce. Drożdżówki lukrujemy ( 1/2 szklanki cukru pudru z 1-2 łyżki soku z cytryny )
Komentarze
Prześlij komentarz