09.01.2013

Drożdżówki z serem


Nowy rok zaczniemy od pysznych drożdżówek które zrobiłam jeszcze w grudniu ale z braku czasu doczekały się publikacji dopiero teraz. Są to najsmaczniejsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam a wierzcie mi było ich sporo. Musicie sami ich spróbować. Bardzo bardzo polecam. 



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g miękkiego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 60 ml wody
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży świerzych lub 4 g drożdży suszonych
Składniki na nadzienie:
  • 300 g twarogu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego (jeśli nie mamy możemy użyć pół szklanki zwykłego cukru i dodać 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżkę dowolnego ekstraktu jaki lubimy )
  • 1 żółtko+ 1 żółtko do posmarowania
Mleko i wodę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż będzie ciepłe (bez problemu włożymy do niego palec) dodajemy masło i roztapiamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i skruszamy drożdże*. Odstawiamy na kilka minut. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtko i wlewamy nasze mleko z masłem. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W między czasie przygotujemy nadzienie serowe. 

Ser wkładamy do malaksera, dodajemy masło, cukier waniliowy i żółtko. Miksujemy aż składniki będą tworzył kremową konsystencję.

Gdy ciasto już wyrosło przekładamy go na lekko opruszoną mąkę powierzchnię i rozwałkowujemyna duży prostokąt około 40 cm x 30cm. Ciasto smarujemy serem. Ciasto składamy na 3 razy, tniemy na około 4 cm paski. Każdy kawałek skręcamy wokół własnej osi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Przed samym pieczeniem smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160ºC i pieczemy około 40 minut. Studzimy na metalowej kratce. Drożdżówki lukrujemy ( 1/2 szklanki cukru pudru z 1-2 łyżki soku z cytryny )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly