Faworki

Dzisiaj zapraszam na faworki. Szybkie w przygotowaniu nie wymagają bicia wałkiem (chociaż przyznam się że nigdy tego nie praktykowałam). Zainspirowałam się oglądając jeden z programów śniadaniowych, chociaż musiałam do oryginalnego przepisu dodać więcej żółtek ponieważ ciasto było zbyt suche i nie dało się zagnieść. Przepis zawiera już zwiększoną ilość żółtek.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 30 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia ( powinno się smażyć na smalcu ale dbamy o zdrowie :) )
  • cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników i zagniatamy na elastyczne i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie ciasto około 2 mm i tniemy prostokąty 3 x 7 cm. Pośrodku nacinamy i jeden z rogów przewlekany przez nacięcie tworząc charakterystyczny kształt. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi aby odsączyć nadmiar oleju. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Świetne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć!!! Przepis postaram się wypróbować, choć nie wiem czy wystarczy czasu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. I bardzo bardzo zachęcam do wypróbowania :) Również pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty