22.01.2013

Faworki

Dzisiaj zapraszam na faworki. Szybkie w przygotowaniu nie wymagają bicia wałkiem (chociaż przyznam się że nigdy tego nie praktykowałam). Zainspirowałam się oglądając jeden z programów śniadaniowych, chociaż musiałam do oryginalnego przepisu dodać więcej żółtek ponieważ ciasto było zbyt suche i nie dało się zagnieść. Przepis zawiera już zwiększoną ilość żółtek.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 30 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia ( powinno się smażyć na smalcu ale dbamy o zdrowie :) )
  • cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników i zagniatamy na elastyczne i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie ciasto około 2 mm i tniemy prostokąty 3 x 7 cm. Pośrodku nacinamy i jeden z rogów przewlekany przez nacięcie tworząc charakterystyczny kształt. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi aby odsączyć nadmiar oleju. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Świetne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć!!! Przepis postaram się wypróbować, choć nie wiem czy wystarczy czasu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. I bardzo bardzo zachęcam do wypróbowania :) Również pozdrawiam.

      Usuń

Printfriendly