Faworki
Dzisiaj zapraszam na faworki. Szybkie w przygotowaniu nie wymagają bicia wałkiem (chociaż przyznam się że nigdy tego nie praktykowałam). Zainspirowałam się oglądając jeden z programów śniadaniowych, chociaż musiałam do oryginalnego przepisu dodać więcej żółtek ponieważ ciasto było zbyt suche i nie dało się zagnieść. Przepis zawiera już zwiększoną ilość żółtek.
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 30 g masła, miękkiego
- 2 jajka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia ( powinno się smażyć na smalcu ale dbamy o zdrowie :) )
- cukier puder do oprószenia
Świetne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć!!! Przepis postaram się wypróbować, choć nie wiem czy wystarczy czasu :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. I bardzo bardzo zachęcam do wypróbowania :) Również pozdrawiam.
Usuń