25.01.2013

Pączki


Z racji że jest karnawał i na stołach panują teraz różnego rodzaju słodkości smażone na oleju dzisiaj propozycja na pączki. Gdy pisałam przepis mój syncio zobaczył zdjęcie pączków i poprosił "Czy mogę zrobić je bo są bardzo smaczne" po czym zaczął robić słodkie minki i się oblizywać. Myślę że to będzie najlepsza rekomendacja.


Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40-50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżki spirytusu 
  • olej do smażenia
  • marmolada
  • cukier puder do oprószenia
Mleko wlewamy do małego garnuszka dodajemy 1 łyżkę cukru kryształu. Podgrzewamy mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże oraz 1 łyżkę mąki pszennej.

Jajko i żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru na białą puszystą masę.

Do miski przesiewamy mąkę z solą. Wlewamy mleko z drożdżami, utarte jajka i wyrabiamy ciasto. Następnie dolewamy alkohol i masło. Jeszcze raz wyrabiamy do połączenia się składników.

Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1- 1 1/2 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 2 - 2,5 cm, szklanką o średnicy 6 cm wycinamy kółka. Ścinki ciasta zagniatamy i ponownie wycinamy kółka do wykończenia ciasta. Jeśli napełniamy pączki przed smażeniem to robimy to teraz.

Krążki układamy na blacie w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany olej smażymy na złoty kolor po obu stronach. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami do odsączenia nadmiaru oleju. Przestudzone pączki napełniamy szprycą (z odpowiednią długą wąską końcówką ) marmoladą. Opruszamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly