Kora orzechowa
Ciasto pyszne. Ta mieszanka smaków która w pierwszej chwili wydaje się przytłaczająca po spróbowaniu znika. Ciasto przepyszne. Idealne na wielkie imprezy ale i do codziennej kawy. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
- 80 g mielonych migdałów
- 80 g mielonych orzechów (można zastąpić mielonymi migdałami)
- 100 g kokosu
- 100 g rodzynek
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 białek
- 200 g drobnego cukru
- 3 żółtka
Migdały, orzechy, kokos, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy do łyżce cukier a na końcu żółtka. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy pomiędzy dwie blaszki. Wyrównujemy. Pieczemy około 30-40 minut na złoty kolor. Studzimy.
Składniki na masę:
- sok z dużej puszki brzoskwiń (owoce też będą potrzebne)
- 5 żółtek
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru
- 250 g masła
Sok uzupełniamy wodą aby w sumie otrzymać 600 ml płynu. Odlewamy pół szklanki płynu do którego wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy pozostałe żółtka. Mieszamy. Resztę płynu zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń. Szybko mieszamy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce zimny budyń.
Dodatkowo:
- 2 paczki delicji
- pół szklanki kawy
- 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 900 ml gorącej wody
- owoce z dużej puszki brzoskwiń pokrojone w cząstki
Wykonanie:
Pierwszą część ciasta umieszczamy ponownie w blaszce w której ciasto było pieczone. Z kremu odkładamy 2-3 łyżki. Ciasto smarujemy połową pozostałego kremu. Na kremie układamy delicje umoczone w kawie. Delicje przykrywamy kremem. A krem drugim ciastem. Wierzch smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń które zalewamy tężejącą galaretką.
ojjj tak ciasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :D
OdpowiedzUsuń