17.01.2016

Kora orzechowa

Ciasto pyszne. Ta mieszanka smaków która w pierwszej chwili wydaje się przytłaczająca po spróbowaniu znika. Ciasto przepyszne. Idealne na wielkie imprezy ale i do codziennej kawy. Bardzo polecam. 





Składniki na ciasto:
  • 80 g mielonych migdałów
  • 80 g mielonych orzechów (można zastąpić mielonymi migdałami)
  • 100 g kokosu
  • 100 g rodzynek
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Migdały, orzechy, kokos, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy do łyżce cukier a na końcu żółtka. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy pomiędzy dwie blaszki. Wyrównujemy. Pieczemy około 30-40 minut na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na masę:
  • sok z dużej puszki brzoskwiń (owoce też będą potrzebne)
  • 5 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g masła
Sok uzupełniamy wodą aby w sumie otrzymać 600 ml płynu. Odlewamy pół szklanki płynu do którego wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy pozostałe żółtka. Mieszamy. Resztę płynu zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń. Szybko mieszamy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce zimny budyń. 

Dodatkowo:
  • 2 paczki delicji 
  • pół szklanki kawy
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 900 ml gorącej wody
  • owoce z dużej puszki brzoskwiń pokrojone w cząstki
Wykonanie:
Pierwszą część ciasta umieszczamy ponownie w blaszce w której ciasto było pieczone. Z kremu odkładamy 2-3 łyżki. Ciasto smarujemy połową pozostałego kremu. Na kremie układamy delicje umoczone w kawie. Delicje przykrywamy kremem. A krem drugim ciastem. Wierzch smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń które zalewamy tężejącą galaretką.



2 komentarze:

Printfriendly